
    Editor-Kenneth E. Isman, P.E.                            Issue No. 236                            Issued: April 10, 2012 
   

Best Questions of March 2012 
 
This month, we have selected the following “baker’s dozen” of questions as the “Best of March 2012” 
answered by the engineering staff as part of the NFSA’s EOD member assistance program: 
 
Question 1 – Ceiling slope and deflector orientation 
 
Do sprinkler deflectors always have to be installed parallel to the slope of the ceiling?  We have 
questions about three different scenarios all related to this basic question.  The first is where the ceiling 
slope is very slight; can the sprinkler be installed horizontally?  The second is where the ceiling slope is 
significant, but the sprinkler piping and deflector do not follow the slope exactly; is there an acceptable 
tolerance?  And the third scenario is when the ceiling is horizontal, but the sprinkler gets installed at a 
slight angle; is there an acceptable tolerance? 
 
Answer: Section 8.5.4.2, which applies to all sprinklers, states that sprinklers are required to be installed 
with the deflectors parallel to ceiling.  There is no tolerance specifically stated.  It would be up to the 
authority having jurisdiction to decide whether any specific tolerance would be permitted.  However, 
section 8.6.4.2.3, which only applies to upright and pendent spray sprinklers installed at standard 
spacing, has more to say about the subject.  This section allows ceilings with a slight pitch (2 in 12 or 
less) to be considered horizontal, which would permit deflectors to be installed horizontally, and not 
parallel to the ceiling slope. 
 
In effect, section 8.6.4.2.3 establishes an acceptable tolerance for upright and pendent spray sprinklers 
that are installed at standard spacing.  Whether the ceiling is slightly pitched and the deflector is 
horizontal, or whether the ceiling is horizontal and the deflector is slightly pitched, does not matter to the 
performance of the sprinkler.  Either way, the slope of the sprinkler and the ceiling are permitted to be 
different by a slope of 2 in 12, which translates to an angle of about 9.5 degrees.  Therefore, a case could 
be made using the equivalency clauses in NFPA 13 that there is a tolerance of 9.5 degrees for upright 
and pendent spray sprinklers installed at standard spacing.  This tolerance could be applied to sprinklers 
under ceilings of any pitch. 
 
Question 2 – Multiple Buildings with a Single System and Firewall Penetrations 
 
A single structure is being constructed with a significant fire wall dividing it into two “buildings” under 
the building code.  Can these two buildings be protected by a single sprinkler system and would the 
piping from a riser on one side of the fire wall be permitted to penetrate the fire wall? 
 
Answer: Section 8.2.4 of NFPA 13 specifically allows two buildings that share a common wall to be 
protected by a single sprinkler system with a single riser as long as the total area in both buildings does 
not exceed 52,000 sq ft per floor for light hazard and ordinary hazard or 40,000 sq ft for extra hazard or 
high-piled storage. 
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The piping is permitted by the International Building Code to penetrate the fire wall as long as the 
penetration is sealed in such a manner as to maintain the fire resistance rating of the wall.  In order for 
the wall to completely separate the structure sufficiently to consider the separate portions of the structure 
as separate buildings, the fire wall would have to have a very high fire resistance rating, which would 
make it very expensive to seal any penetrations. 
 
Question 3 – Storage Height and Catwalks 
 
We have a building that is 30 ft high from floor to ceiling.  Inside the building, shelf structures will be 
constructed with catwalks at 8 ft intervals and sprinklers under the catwalks.  Three levels are planned 
with the top of the storage 6 ft from the ceiling (24 ft above the floor).  Should this be treated as 24 ft 
high storage or can the sprinklers under the catwalks each just be designed to handle 8 ft high storage? 
 
Answer: This storage arrangement would need to be protected as 24 ft high storage.  The sprinklers 
under the catwalks would be there as supplemental protection to the ceiling sprinklers to handle a fire 
under the obstruction created by the catwalk, but the potential for a fire to start at the bottom and works 
its way up the shelf structure and involve the whole 24 ft array is possible, so the ceiling sprinkler 
system would need to be capable of handling such a fire.  Section 14.5 of NFPA 13 discusses this 
scenario in greater detail. 
 
Question 4 – Penetration of a Ceiling with a Sprinkler 
 
When installing a drop that has a sprinkler attached to it, do you have to fire caulk the hole through the 
drywall around the pipe when using an escutcheon? 
 
Answer: Generally, the answer to that question is “no”.  The hole in the ceiling drywall is called a 
“membrane penetration” by the building code and the only requirement regarding a membrane 
penetration of a sprinkler is to put a metallic escutcheon over the hole (see exception 3 to section 712.3.2 
in the International Building Code). 
 
Question 5 – Putting Sprinklers on the Other Side of an Obstruction in NFPA 13R 
 
Where an NFPA 13R sprinkler system is being installed and a sprinkler is too close to an obstruction to 
protect to the other side of the obstruction, is it acceptable to put a sprinkler on the other side of the 
obstruction?  We don’t see where NFPA 13R explicitly allows this protection. 
 
Answer: It is true that there is not an explicit statement that sprinklers on both sides of obstructions (less 
than 4 feet in width) comply with the obstruction criteria.  However, the guidelines for handling 
obstructions assume that the user is trying to spray around/under/over the obstruction and cover the area 
beyond the interference.  When a sprinkler is near an obstruction and another sprinkler is on the other 
side, then it would be obvious that the floor area is adequately protected. 
 
The writers of NFPA 13R have tried to keep the document short and simple.  In trying to keep the 
document that way, they have not copied many of the obvious rules out of NFPA 13.  This is one of 
those obvious situations that did not get specifically stated, but should apply. 
 
Question 6 – Shut-Off Valve for Sprinklers in Elevator Shaft 
 
Where sprinklers are being installed at the top and/or bottom of an elevator shaft, is there a requirement 
to have a shut-off valve installed for the sprinklers installed in the shaft. 
 



Answer: There are no national requirements in the National Elevator Code (ASME A17.1), the 
International Building Code, or any NFPA code or standard that we are aware of for a shut off valve in 
the sprinkler line feeding sprinklers in an elevator shaft.  The possibility exists that someone has added 
this to a local code as an amendment, but there is no such requirement the national codes that we are 
aware of. 
 
Question 7 – Tall Lockers and 18-inch Clearance 
 
In a situation where tall lockers are placed in rows such that it is impossible to maintain the 18 inch 
clearance between the top of the lockers and sprinkler deflectors, would it be acceptable to place 
sprinklers in each aisle? 
 
Answer: Yes, as long as the minimum distance between sprinklers is maintained.  If the aisles are less 
than 6 ft (on center) apart, this might necessitate the staggering of sprinklers in order to meet the spacing 
rules of section 8.6.  The 18 inch clearance requirement is in the standard to insure that the sprinklers can 
spray over obstructions to protect area on the far side.  With sprinklers on the far side of the lockers, the 
water does not need to get over the lockers and the situation is adequately protected. 
 
Question 8 – Rubber Hose for Air Line to Dry-Pipe System 
 
Can rubber hose be used for the connection from the air compressor to the dry pipe trim or is this 
required to be steel pipe and fittings? 
 
Answer: Section 7.2.6.3 of NFPA 13 requires the air supply connections for dry pipe sprinkler systems 
to be “pipe”.  This section does not require a specific type of pipe material, therefore steel pipe and 
fittings would be acceptable as would other types of pipe and fittings acceptable to the authority having 
jurisdiction.  But rubber hose would not be considered a type of “pipe” and should not be used. 
 
Question 9 – Back-Up Power for Compressors for Dry-Pipe Systems 
 
Is it the intent of section 7.2.6.2.1 to require the air compressor to be wired to an emergency power 
source? 
 
Answer: The answer to your question depends on the specific codes and standards being enforced and 
the type of building that contains the dry-pipe sprinkler system. 
 
NFPA 13 does not intend for the compressor to be provided with standby power.  The compressor is not 
considered a necessary device for fire protection, which is why it is not required to be listed (see 
A.7.2.6.5.1).  If the power fails, the sprinkler system will work just fine if there is a fire.  The lack of a 
compressor will have no effect on the system’s ability to react to a fire. 
 
The section that you have referenced in NFPA 13 is intended to prevent people from filling the air in 
dry-pipe systems from temporary sources.  The committee did not want someone to wheel in a 
compressor during the acceptance test of the system, fill it with air, disconnect the compressor, and leave 
the system without an air supply.  The dry-pipe system needs an air supply.  The concept of “available at 
all times” does not mean that it needs to be connected to an emergency power supply; it just means that 
the filling of air needs to be accomplished automatically, without the need for people to hook up a 
temporary air supply.  Certainly the owner is allowed to hook up the air compressor to an emergency 
power supply.  This would improve system performance.  But this is not required by NFPA 13. 
 
There are some codes that have decided to add the requirement for air compressors on dry-pipe systems 
to be connected to emergency power because it is not required by NFPA 13, but they want it in certain 
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But if the situation in the corridor was extra hazard with a design area of 2500 sq ft, the space above the 
rooms would need to be protected for a length of 30 ft (0.6 times the square root of 2500) as shown in 
Figure 3.  Note that in both of the cases shown in Figure 2 and Figure 3, the corridor is open on two 
sides, but the protection is still acceptable because the “almost concealed” spaces are only open on a 
single side, and section 8.15.22.3 is written from the point of view of the almost concealed space, not the 
space that it is opening onto. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
                                                      Figure 3 – Extra Hazard Corridor 
 
Question 11 – Sprinklers Under a Building Overhang 
 
If a building has an overhang constructed of all non-combustible materials and the overhang has 
occupied space above it, does NFPA 13 require sprinkler protection under the overhang if it is just a 
walkway leading to an entrance/exit with a few plants in the area (no storage)? 
 
Answer:  This is one of those questions that NFPA 13 does not answer directly.  Section 8.15.7 implies 
that as long as the overhang is non-combustible and the area below the overhang is not used for storage, 
that sprinklers are not required.  However, in the annex note that accompanies this section, there is a 
statement about sprinklers being considered if the overhang does have occupied space above it.  Since 
the annex of the standard is not legally enforceable, and since the annex does not come right out and say 
that sprinklers should be installed in every such occasion, we would conclude that it would be difficult to 
force an owner to put sprinklers into every situation where there was occupied space above an overhang.  
Yet, it is something that every specifying engineer should think about and determine if it is necessary for 
each individual situation. 
 
Question 12 – Interior Hose Stations for Storage Occupancies 
 
Does NFPA require interior hose valves for warehouse buildings that are fully protected by an ESFR 
sprinkler system? 
 
Answer: The answer to your question depends on which edition of NFPA 13 you are using.  In the 2002 
and previous editions, hose stations were required for all storage occupancies except for those where the 
material being stored was Class I-IV and the material was 12 ft or less in height.  This rule applied 
regardless of the kind of sprinklers being used at the ceiling.  Therefore, if the ESFR sprinklers were 
protecting storage of Class I-IV commodity over 12 ft in height or any other kind of storage, hose 
stations were required.  See section 12.1.3 for the base requirement and section 12.2.2.1.3 for the 
exemption for class I-IV commodities stored less than 12 ft in height. 
 
For the 2007 and 2010 editions of NFPA 13, the committee has changed the rule slightly.  Section 12.2 
only requires the hose station if the Authority Having Jurisdiction specifically says that the hose stations 
are necessary.  The rule was written this way due to concerns by building owners over interpretations of 
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OSHA standards.  According to many interpretations of OSHA standards, a building owner has to 
provide fire fighter training and equipment (including personal protective gear) for everyone that works 
near a hose connection who is supposed to use the hose to fight a fire.  This is an onerous requirement 
for most building owners.  Rather than provide firefighter training to their warehouse employees, the 
owners are petitioning to get the hose connections removed.  The sprinkler committee agrees that it is 
better to get everyone out of the building and let the sprinkler system do its job.  Therefore, the standard 
has been changed.  Now, you really only need the hose stations if the fire department is saying that they 
need the stations in order to do their job. 
 
Question 13 – Protecting Exposed Plastics on Racks up to 25 ft High 
 
Section 17.2.1.2 in the 2010 edition of NFPA 13 (similar sections in previous editions) limits the use of 
Figures 17.2.1.2.1(a) through 17.2.1.2.1(f) to the protection of Group A plastics in cartons.  How do you 
protect exposed unexpanded Group A plastics stored on racks up to 25 ft in height without going to 
CMSA or ESFR sprinklers? 
 
Answer: The user of NFPA 13 has a number of options for protecting exposed unexpanded plastics on 
racks with spray sprinklers and density/area criteria: 
 

1. Section 17.3.4 contains arrangements of ceiling and in-rack sprinklers that work for storage of 
exposed unexpanded plastics over 25 ft in height. These same criteria would work for storage 
under 25 ft in height if you followed the same rules. 

2. For the 2013 edition, the committee has approved additional protection in a rewrite of Chapter 17 
that more explicitly deals with the storage of exposed plastics.  See the ROC on the NFPA 
website for more detail. 

3. Section 17.2.5.1 contains rules for slatted shelves (that were originally written for big-box stores, 
but are applicable to other situations as well).  Open racks are better than slatted shelves, so you 
can use section 17.2.5.1 for exposed unexpanded Group A plastics if you can meet all of the 10 
criteria listed in the section regarding rack arrangement, ceiling sprinklers, and aisles. 

4. Use one of the options in section 20.3.  This section contains six different options for spray 
sprinklers and density/area criteria.  If you can meet all of the criteria for one of the options, 
protection of exposed unexpanded plastics is permitted. 

	
	
	
Upcoming	NFSA	“Technical	Tuesday”	Seminar	–	April	17th		
  
Topic: Manual Standpipe Systems 
Instructors: Jeff Hugo, CBO 
Date: Tuesday, April 17, 2012- 10:30 am EST          
 
This seminar will cover the rules of installing and designing manual standpipe systems. It will cover the 
definitions of manual dry and wet systems and where these systems can be used, as well as some of the 
critical components of the system. There will also be a discussion of simple calculations and 
examination of the water supply for these systems from local fire department equipment. 
 
To register or for more information, click HERE or contact Michael Repko at (845) 878-4207 or e-
mail to seminars@nfsa.org.  
 
 
 



Layout	Technician	Training	Course	(2‐week	course)	
  
Fishkill, NY – October 8-19, 2012 
  
For more information, contact Nicole Sprague using Sprague@nfsa.org or by calling 845-878-4200 
ext. 149 or click HERE. 
 
 
Upcoming	In‐Class	Training	Seminars	
 
The NFSA training department also offers in-class training on a variety of subjects at locations 
across the country, and in recognition of the current recession has adopted a new reduced fee 
structure.  Here are some upcoming seminars: 
 
Apr 10                        Hayward, CA               Inspection, Testing & Maintenance for the AHJ 
(SPECIAL RATE!!) 
Apr 10-12                  Libertyville, IL             3-Day Inspection & Testing for the Sprinkler 
Industry 
April 10-11                Willoughby, OH          Two-Day NFPA 13 Overview 
April 12                      Willoughby, OH          Inspection, Testing & Maintenance 
Apr 12                        Roseville, CA              Inspection, Testing & Maintenance for the AHJ 
(SPECIAL RATE!!) 
Apr 17                        Denver, CO                 Inspection, Testing & Maintenance for the AHJ 
Apr 18                        Denver, CO                 Pumps for Fire Protection 
Apr 19                        Denver, CO                 Commissioning & Acceptance Testing/Underground 
Piping 
Apr 24                        Grand Chute, WI         Hydraulics for Fire Protection 
Apr 25                        Grand Chute, WI         Plan Review Procedures & Policies   
Apr 25                        Portland, OR                Advanced Hydraulics 
 
These seminars qualify for continuing education as required by NICET, and meet mandatory 
Continuing Education Requirements for Businesses and Authorities Having Jurisdiction. 
 
To register for these in-class seminars, click HERE. Or contact Michael Repko at (845) 878-
4207 or e-mail to seminars@nfsa.org for more information. 

 
                                                                                                 
 
 
NFSA Tuesday e-TechNotes is c. 2012 National Fire Sprinkler Association, and is distributed to NFSA 
members on Tuesdays for which no NFSA Technical Tuesday Online Seminar is scheduled. Statements and 
conclusions are based on the best judgment of the NFSA Engineering staff, and are not the official position 
of the NFPA or its technical committees or those of other organizations except as noted. Opinions expressed 
herein are not intended, and should not be relied upon, to provide professional consultation or services. 
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